W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki żłobkowe Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj. WYKAZ ALERGENÓW W ŻYWNOŚCI.
- GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne;
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne;
- Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą);
- Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne;
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w jadłospisie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, sól niskosodowa, cukier waniliowy, papryka słodka. Zgodnie i informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy. W wędlinach śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler. Solimy solą o niskiej zawartości sodu.