Jadłospis

  • ŚNIADANIE – 8.30
  • II ŚNIADANIE – 10.00
  • OBIAD – 11.30
  • OBIAD – 14.00
  • PODWIECZOREK – 15.30

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki żłobkowe Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj. WYKAZ ALERGENÓW W ŻYWNOŚCI.

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne;
  7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą);
  8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, sól niskosodowa, cukier waniliowy, papryka słodka. Zgodnie i informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy. W wędlinach śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler. Solimy solą o niskiej zawartości sodu.